Interview met de havenmeester van Ullapool: Kevin Peach

Sinds 2011 heeft de Wylde Swan een nauwe band met Ullapool en dat is vooral dankzij het enthousiasme van de havenmeester van deze havenplaats in het noordwesten van Schotland.

 

 

Hoe lang ben je al havenmeester van Ullapool?

 

Sinds 12 jaar ben ik de havenmeester van Ullapool.

 

 

Wat kenmerkt de plaats Ullapool, wat is de functie van de haven en wat voor schepen komen er?

 

Ullapool is zo’n 230 jaar geleden ontstaan als een vissersplaatsje. Het heeft 1400 inwoners. We hebben nog steeds veel vis activiteiten met Schotse, Spaanse, Franse en Duitse schepen. De veerboot komt 3 keer per dag en deze vaart naar Stornoway. Elk jaar komen er zo’n 30 cruise schepen. We hebben 200-300 jachten en ongeveer 2000 aankomsten van schepen. De bedrijvigheid gaat zowel zomers als in de winter door, waarbij het in de winter drukker is met vis activiteiten en zomers is het drukker met de veerboot, de jachten en de Tall Ships. Het aantal inwoners verdubbelt in de zomer.

 

Hoe ken je de Wylde Swan?

 

In 2010 was ik op de Tall Ships conferentie in Istanbul en daar ontmoette ik Jurgens en Kathi van de Wylde Swan; we konden het goed met elkaar vinden. Het schip werd op dat moment herbouwd. Ik wilde hen in 2011 naar Ullapool halen als onderdeel van de Cruise in Company van de Tall Ships Races van 2011. De schepen kwamen vanuit Greenwich en Glasgow naar de Shetland eilanden en ze zouden langs Ullapool varen. Ik hoorde over de Wylde Swan en ik was erg enthousiast, omdat als Jurgens zou komen, er een groot aantal andere schepen met hem mee zouden komen.

 

Dus ik ontmoette hem op de conferentie en ik ben naar Greenwich gegaan, waar ik hem en de mensen van de rederij weer heb ontmoet. Ik heb 12 trainees aan boord van de Wylde Swan geplaatst voor die reis en sindsdien heb ik met verschillende mensen van de Wylde Swan gewerkt en het is altijd geweldig; we houden er van.

 

Waarom vind je dat mensen mee zouden moeten varen op een trip aan boord van de Wylde Swan?

 

Omdat het goed voor je is; je geniet er van, het is spannend, het is rustgevend, het is sociaal, het is opwindend, het is leuk. Het is alles, het is de beste vakantie. Als je er van houdt om op een boot, of schip te zijn, dan is het de beste vakantie die je kunt hebben. Je ontmoet veel leuke mensen, je ontmoet een geweldige internationale bemanning, je hebt heerlijk eten, je krijgt prachtige ervaringen; het is gewoon het beste ooit. Ik ga ieder jaar en het is gewoon geweldig, het is een ervaring.

 

En wat zou je tegen mensen zeggen die twijfelen om aan boord te komen?

 

Kom gewoon! Als je één keer komt, kom je een tweede keer. Het gaat over alle redenen die ik eerder heb gezegd. Ik kan het gewoon niet beschrijven. Kom aan boord en ervaar! Het is niet goed uit te leggen hoe goed het is. Ik zeg gewoon altijd: “kom gewoon en probeer en als je niet meteen mee de zee op wilt, kom dan gewoon naar Ullapool, ontmoet de mensen en bekijk het schip en op het moment dat je dat doet, wil je gewoon mee gaan en waarom zou je niet mee gaan?!

 

Wat is er zo uniek aan de Wylde Swan?

 

Het is een oud schip met een rijke historie en tegelijkertijd is het heel modern gemaakt met een prachtig strak interieur. Het schip heeft een fantastische geschiedenis; het is meer dan 100 jaar oud en tegelijkertijd is het schip heel modern gemaakt, omdat het in 2010 heropgebouwd is en zonder dat je het echt weet, loop je rond over een echt oude en prachtige dame. Ze is prachtig en comfortabel opgebouwd en elk jaar vind ik de bemanning de beste bemanning. De Wylde Swan is goed voor een sociale ervaring.

 

Wat is je meest mooie verhaal/belevenis als havenmeester van Ullapool?

 

Daar heb ik er veel van. In 2011, toen de Cruise in Company naar onze haven kwam, hadden we hier 17 Tall Ships gedurende een weekeinde en we hadden een groot feest met ruim 10.000 mensen die ons bezochten. Er was dans en muziek in de straten. Het was geweldig, het was fantastisch.

 

Is er iets anders dat je met ons wilt delen?

 

Stap aan boord!