Brexit zorgen bij tallship Wylde Swan

 

Bij tallship Wylde Swan maakt men zich steeds meer zorgen over de grote kans op een ‘No deal Brexit’. Het bekendste schip van de tallshipvloot heeft dit jaar nog reizen naar Schotland en Zuid-Engeland gepland. Zonder afspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie verwacht de Wylde Swan dat dit complex en duur kan worden.

 

Volledig onduidelijk

Christophe Meijer van de Wylde Swan: “In augustus varen we van Esbjerg in Denemarken naar Scrabster, Noord-Schotland. Denemarken is een Schengenland maar geen euroland. De status van Schotland en in welke hoedanigheid wij daar als Nederlands schip aankomen is volledig onduidelijk.”

 

Tijd én geld

De Wylde Swan heeft een aantal reizen op het programma staan in Schotland, waarbij het zeilschip ook buiten de territoriale wateren komt om daarna weer in de UK terug te komen. “Misschien moeten we dan steeds weer uitgebreide douane- en immigratieformaliteiten afwerken”, schetst Meijer. “We maken ons zorgen over de tijd die we kwijt zijn maar ook over de mogelijke kosten van het in- en uitklaren.”

 

Route verleggen?

In oktober dit jaar heeft de Wylde Swan gepland om van Amsterdam naar The Isle of Wight  en daarna naar Falmouth in Zuid-Engeland te varen. Meijer: “Afhankelijk van wat de deal of no-deal wordt, overwegen we om onze route te verleggen.”

 

Informatie

De Wylde Swan heeft als thuishaven Makkum. De rederij zit in Akkrum. Het Nederlandse tallship vaart van november – mei in vijf deelreizen met middelbare scholieren naar het Caribisch gebied, in de Cariben en via de Azoren terug naar Nederland. De scholieren volgen hun schoolprogramma aan boord gedurende vier tot zes weken. Van mei – oktober doet de Wylde Swan mee aan de diverse tallshipsraces in Europa. De duur van die reizen varieert van vier tot veertien dagen.

 

Voor meer informatie:

www.wyldeswan.com
0654201005