Noorse en Nederlandse tallships bijeen voor expeditie naar de poolcirkel in 2020

 

 

Donderdag 4 april zijn de mensen van het Noorse tallship Christian Radich en de Nederlandse tallships Gulden Leeuw en Wylde Swan bijeen geweest om een omvangrijke samenwerking in 2020 te bespreken. De drie zeilschepen overwegen om samen naar de poolcirkel te zeilen.

 

Op initiatief van de Christian Radich is een opzet gemaakt voor de expeditie langs de Noorse kust van Oslo naar Harstad, boven de poolcirkel. Elke drie dagen is er een haven om op en af te stappen en een expeditie aan land te houden. Mensen kunnen kiezen of ze drie, zes of meer dagen meezeilen.

 

“Het komt niet vaak voor dat dit soort schepen elkaar opzoeken voor een nauwe samenwerking. Onze bespreking was op zeilschool Pean, waar de Noorse delegatie ook heeft overnacht. Na de nodige vergaderuren zijn we met een valk het water op gegaan om naar Grou te zeilen voor een gezamenlijk diner”, vertelt Christophe Meijer van de Wylde Swan. “Het is natuurlijk leuk om met mensen die normaal met schepen langer dan 60 meter en 1000 vierkante meter zeil varen, in een valk te gaan zeilen.”

 

De expeditie staat gepland vanaf 17 juni in Oslo om vervolgens op 11 augustus aan te komen in IJmuiden voor de aanloop naar Sail Amsterdam.