NIEUWS:

Bacalao (Klippfisk) uit Kristiansund

Ontzagwekkende bergen, diepe, kristalheldere fjorden en een spectaculaire kustlijn die zich uitstrekt over 60.00 mijlen; het unieke natuurlijke landschap van Noorwegen. Dit geheel creëert het perfecte thuis voor enkele van ’s werelds meest populaire zeevruchten.

 

Bacalao (Klippfisk) is een voedzaam hoofdbestanddeel van het Noorse dieet, sinds Vikingen over de wereldzeeën zwierven.

 

Kristiansund ligt op vier eilanden en is gebaseerd op Bacalao – gedroogde gezouten kabeljauw, lokaal bekend als “Klippfisk”. Twee eeuwen lang werd de stad de belangrijkste Noorse exporthaven voor Bacalao en vooral Portugal was een belangrijke afnemer. Historisch onderzoek heeft aangetoond dat gedroogde vis werd geëxporteerd uit Noorwegen vóór de tijd van de Vikingen. Noorwegen is nog steeds de grootste leverancier van Bacalao ter wereld.

 

Wat is er zo speciaal aan Klippfisk?

 

Kabeljauwvisserij voor de Noorse westkust begon begin februari en duurde tot eind april. De gevangen vis werd gewassen en schoongemaakt door de vrouwen. De vis werd vervolgens gezouten en op de ronde, kale rotsen gelegd om in de zon te drogen. Drogen is de oudste manier om vis te bewaren.

 

Recept Bacalao met aardappelen met room

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gr Bacalao
  • 1000 gr aardappelen, geschild en in dunne schijfjes
  • 4 uien, in dunne ringen gesneden
  • 3 x 80 ml olijfolie
  • 100 gr boter
  • 100 gr. bloem
  • 1 l volle melk
  • 100 ml slagroom
  • Mespunt nootmuskaat
  • Snufje chilivlokken of cayennepeper

 

Bereiding:

 

Verwarm de oven op 200 graden. Spoel het zout van de filets. Gaar ze enkele minuten in water dat net niet kookt. Herhaal met schoon water tot de vis niet meer te zout smaakt.

 

Kook de aardappelschijfjes beetgaar en giet af. Stoof de uien in olijfolie tot ze zacht en goudbruin zijn en leg apart. Bak de aardappelen kort in olijfolie en houd ook apart. Droog de vis, breek in stukjes en bak kort in olijfolie op laag vuur.

 

Maak de bechamelsaus: smelt de boter in een steelpan op laag vuur en voeg de bloem toe. Roer tot een gladde roux en laat een minuut zacht garen. Voeg alle melk in beetjes toe en klop na elk scheutje met een garde tot de melk is opgenomen. Kook enkele minuten zacht door. Voeg room, nootmuskaat, chili, zout en peper toe.

 

Meng de ui, aardappel en vis met de helft van de saus, controleer op smaak en stort in één grote ovenschaal. Giet de overgebleven saus eroverheen en zet in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Eet met een salade.